Omlet z pieczarkami i żółtym serem - doda Wam energii, nasyci na długo i sprawi, że nie będziecie sięgać po niezdrowe przekąski przed obiadem. Możecie też zabrać go ze sobą i zjeść na zimno.
*Omlet wychodzi bardzo puszysty i delikatny. Pierwszy raz tak zaczął rosnąć, że prawie wypłynął mi z patelni. Gdy smażyłam go drugi raz, byłam na to przygotowała i wzięłam większą patelnię. ;)
**Ja użyłam mąki ryżowej, ale możecie ją zastąpić dowolną mąką.
*Omlet wychodzi bardzo puszysty i delikatny. Pierwszy raz tak zaczął rosnąć, że prawie wypłynął mi z patelni. Gdy smażyłam go drugi raz, byłam na to przygotowała i wzięłam większą patelnię. ;)
**Ja użyłam mąki ryżowej, ale możecie ją zastąpić dowolną mąką.
Składniki na 1 omlet:
2 jajka
2 łyżki mąki ryżowej
1/2 szklanki mleka
szczypta sody oczyszczonej
5 pieczarek
2 plasterki żółtego sera
sól, pieprz, ostra mielona papryka
Przygotowanie:
2 łyżki mąki ryżowej
1/2 szklanki mleka
szczypta sody oczyszczonej
5 pieczarek
2 plasterki żółtego sera
sól, pieprz, ostra mielona papryka
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Do mąki dodaj jajka, mleko, sól, pieprz i ostrą paprykę. Zmiksuj lub wymieszaj wszystko na gładkie ciasto.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, ser pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć pieczarki i smaż ok. 5 min. Jak będą zrumienione i woda odparuje, dodaj żółty ser, wymieszaj i zalej całość ciastem.
Przykryj patelnię pokrywką i smaż, aż omlet się zetnie. Co jakiś czas podważaj jego brzegi, aby ciasto zlewało się pod spód. Gotowy omlet złóż na pół i zsuń z patelni.
prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńNa śniadanie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńpycha! :) takie śniadanie lub kolacje bardzo lubię i dość często robię :)
OdpowiedzUsuń